ZULUM I ZULUMĆARI

Posted: 5 Marta, 2012 in Akida, Allah, Hadisi, Islam, Islamski, ispravno, kur'an, Muhammed, RespectlifeBH, sadaka, Sunnet, Tewhid, vjerovanje
Kaže Allah Uzvišeni u Kur'anu časnom:
 
“Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a najljući su protivnici. Čim se neki od njih dočepa položaja, nastoji napraviti na Zemlji nered, ništeći usjeve i stoku. – A Allah ne voli nered ! A kada mu se kaže: ” Boj se Allaha ! ” – on onda iz inata griješi. Njemu je dosta Džehennem, a on je, doista, ružno boravište.”
(Suretu-l-Bekare: 204-206)
 
Prenosi Džabir ibn Abdullah da je Poslanik s.a.v.s. rekao Ka'bu ibn Udžri:
” Allah te sačuvao vladavine razvratnika ! ” Reče: ” A šta je to vladavina razvratnika ? ” Reče: ” To su oni vladari koji će doći poslije mene i koji neće tražiti upute u mom sunnetu, niti će slijediti moj put. Ko im za laž bude vjerovao i ko im bude pomagao u nasilju, oni ne pripadaju meni, niti ja njima, niti će se napojiti sa moga izvora. Ko im ne bude tolerirao laž i ko ih ne bude pomagao u nasilju, oni su moji, i ja sam od njih i napojiće se sa moga izvora. O Ka'b ibn Udžre, post je štit, sadaka gasi grijehe, namaz je furkan (onaj koji razdvaja) ili je rekao burhan (jasan dokaz). O Ka'b ibn Udžre u džennet neće ući meso koje je proizašlo iz harama, jer je vatra njemu bliža. ” 
(Ahmed)

Prenosi Abdullah ibn Omer r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 
” Nasilje (zulum) će biti kažnjeno na Sudnjem danu ! ” 
(Buharija)
Prenosi Džabir ibn Abdullah, da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 
” Čuvajte se nasilja, jer će se za njega biti kažnjeno na Sudnjem danu ! Čuvajte se škrtosti, jer je škrtost uništila one koji su bili prije vas; navela ih je da međusobno proliju krv i da učine dozvoljenim ono što je zabranjeno ! ” 
(Muslim)

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.