POSLJEDICE PRETJERIVANJA PREMA POSLANIKU NA IBADETE

Posted: 22 Februara, 2013 in islamske teme

mr. Abdurreuf Muhammed Usman 
 Pretjerivanje prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, uzrokovalo je zastranjivanje i neispravno tumačenje ibadeta u odnosu na njegove ispravne postavke, te izmišljanje novih ibadeta o kojima Allah nije objavio dokaz.

Nakon što su muslimani smatrali da su njihova najveća djela poslije vjerovanja u Allaha, Azze ve Dželle, namaz i preostali temelji Islama, došle su ekstremne sufije tvrdeći da je najuzvišenije djelo vjerovanje u vahdetul-vudžud (sjedinjenje s Bogom), njegova realizacija (tj., utapanje u Božije Biće), vjerovanje u ‘muhammedanski hakikat’, donošenje salavata na taj hakikat, a većina tih salavata u sebi sadrže mnogoboštvo i nevjerstvo, te provođenje života u osami i učenju novotarskih zikrova. O ovome će biti kasnije nešto više pojašnjenja.

Muslimani vjeruju da je najuzvišenije što su naslijedili od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegova Uputa i Sunnet. Sufije su došle tvrdeći da je najuzvišenije što su naslijedili od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tarikat i hakikat, filozofski tesavvuf sa različitim novotarskim stepenima i terminologijom.

Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, Uputu i Sunnet, ne poznaju ni-ti se na njih obaziru, već smtaraju da oni koji se bave Sunnetom i u njega pozivaju, da su im najgori protivnici, jer im je zadatak širenje Upute i istinske Vjere koja opovrgava sve bajke i legende nevjernika i otpadnika od Vjere (heretika) iz starog i novijeg doba.
_____________________________________________________

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.