Novotari ne razlikuju vjerodostojne i apokrifne hadise

Posted: 7 Maja, 2013 in ibn Tejmije

Preuzeto iz knjige “Veličanstveno pravilo” – Šejhul-islam Ibn Tejmijje –
Ovo je slučaj sa većinom novotara, jer ne prave razlike između vjerodostojnog i slabog hadisa. Ali, ono što odgovara njihovim mišljenjima i strastima, biva istinom kod njih, čak i ako je prenosilac izmislio hadis i pripisao ga Poslaniku. Ono što je suprotno njihovom mišljenju odbijaju, za razliku od ehli-sunneta i učenjaka ummeta koji imaju za cilj da slijede samo Poslanika s.a.v.s. i da primjenjuju njegov sunnet, da djeluju na osnovu njegovog Šerijata i vjeruju u ono što je donio od istine i imana, čija je osnova u srcu a ogranci i plodovi u djelima. Učenjaci ummeta razlikuju ono što je rekao Poslanik a šta je rekao neko drugi i ono što je prenešeno od Poslanika, razlikujući istinito od lažnog, vjerodostojno od apokrifnog.Zatim, oni proučavaju stanje selefa i imama ovog ummeta. Oni, zatim, shvataju i razumiju ono što je prenešeno od Poslanika s.a.v.s. To ih čini posebnim u odnosu na druge, a postoje i određena djela kojima se ističu nad ostalima.

To su oni o kojima Allah dž.š.kaže:
“ Nećeš naći da ljudi koji u Allaha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi. Njima je On u srca njihova vjerovanje usadio i svjetlom Svojim ih osnažio, i On će ih uvesti u dženetske bašče, kroz koje će rijeke teći, da u njima vječno ostanu. Allah je njima zadovoljan, a i oni su zadovoljni Njime. Oni su Allahova stranka, a doista, Allahova su stranka oni koji će sigurno uspjeti.”(Sura El-Mudžadele,22)

I kaže:
“…ako neko od vas od svoje vjere otpadne – pa, Allah će sigurno umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole,prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima ponosite; oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allahov dar, koji On daje kome hoće- a Allah je neizmjerno dobar i zna sve.”(Sura El-Maide,54)
_________________________________________________________________________________


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.