Kardinal upozorava katolike od „miješovitih brakova“

Posted: 14 Decembra, 2013 in vijesti

Tema: Iz štampe

Camillo Ruini odvraća od brakova sa muslimanima

“Na osnovu iskustava iz proteklih godina koja se te tiču mješovitih brakova između katolkinja i muslimana, potrebno je generalno od toga odvraćati ili bar na to ne ohrabrivati”, ocijenjeno je prilikom ovih dana održanog “Vijeća svećenika” u Rimu pod nazivom “ Ekumena i interreligiozni dialog”, gdje je kardinal Camillo Ruini, inače predsjedavajući italijanske biskupske konferencije, prezentirao ove smjernice katoličke crkve.
Prema Ruinijevim tvrdnjama, problemima ovih mješovitih brakova treba pored onih koji se inače dešavaju u braku dodati i one koji proizilaze iz dubokih kulturnih i religioznih razlika.

Iskustva su također pokazala, kako kaže ovaj kardinal, da bi odluka ovakvih parova da za mjesto stanovanja izaberu Italiju, ili u najmanju ruku jednu drugu zapadnu zemlju, trebala biti od velike važnosti.
“To nudi, naime, posebno za katoličke supružnike, jače garancije, što u većini mješovitih brakova nema, jer se oni iseljavaju u islamske države”, rekao je kardinal Ruini. Učesnike vijećanja je ovaj 74-godišnji šef biskupske konferencije potakao da sve svoje “ovčice” koji brak sa jednim muslimanskim partnerom planiraju, savjetuju da se prema toj odluci odnose sa posebnim oprezom i razboritošću. To iz razloga što katolička crkva sa velikom zabrinutošću posmatra rastući broj sklopljenih brakova između katolkinja i muslimana u Italiji. Samo u ovoj godini je sklopljeno više od 20.000 takvih brakova,a ukupno u Italiji ima 198.000 ovakvih porodica, pri čemu u većini slučajeva supružnik katoličke vjeroispovijesti konvertira u islam. Statistički zavod je proračunao da će u četiri naredne godine već svaki drugi Italijan imati bar jednog rođaka ne-Italijana.


Tkst objavljen u austrijskom dnevnom listu “Kurier” 01.12.2005 godine

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.