Mjesto gdje radim ima alkohola – šta da radim ?

Posted: 18 Decembra, 2013 in pitanja i odgovori
PITANJE 250:

Eselamu alejkum

s obzirom na ozbiljnost situacije imam jedno pitanje za vas,ozenjen sam I imam jedno dijete,ugostitelj sam po zanimanju,mjesto gdje radim ima alkohola,pored svega toga moj poslodavac mi ne dozvoljava da obavljam molitvu narocito petkom dzًumu namaz,zbog cega me i ponizava,posao mi je neophodan i tesko ga je naci,ali mi je na ovom poslu ugrozen namaz a sdruge strane ako ostavim ovaj posao onda zapadam u drugi problem a to je moja
egzistencija.Naglasavam da je taj moj gazda covjek koji nosi muslimansko ime. U velikoj sam nedoumici sta da radim,zbog toga mi treba vas savjet.Da vas Allah s.v.t. obilato nagradi!

ODGOVOR 250:

Ve alejkumus-Selam!

Prije odgovora na ovo pitanje molim Uzvišenog Allah da olakša tebi, uvaženi brate, i svim obespravljenim muslimanima svijeta. Vjernik treba imati čvrsto ubjeđenje da Allah opskrbljuje svoje robove i da mu propisanu opskrbu ne može niko uskratiti. Uzvišeni Allah kaže: “A onome ko se Allah boji, On će izlaz dati i opskrbiće ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2-3.). U drugom Ajetu Allah kaže: “Na zemlji nema ni jednog živog bića, a da ga Allah ne hrani.” (Hud, 6.). Dakle, Allah se brine o opskrbi Svojih stvorenja. U ovu činjenicu treba biti ubjeđen i teoretski i praktično i ne bojati se za egzistenciju dok je u rukama Najmilostivijeg. 

Opisana situacija ima nekoliko negativnih strana. Prvo, rad na mjestu gdje ima alkohola. Drugo, nemogućnost obavljanja kako propisanih, tako džume-namaza. Treće, ponižavanje muslimana zbog njegovog praktikovanja vjere. Četvrto, ugostiteljska stručna sprema ne nudi poseban izbor. Svako ko se bavi ovim poslom u našim podnebljima svjesno ili nesvesno upast će u zabranjeno. Kako naći radno mjesto na kome nema alkohola, muzike, kocke, mješanja muškaraca i žena, razgolićavanja itd. Tebi je, cijenjeni moj brate, vjerska obaveza napustiti takvo radno mjesto i potražiti halal opskrbu. 
U citiranom Ajetu Uzvišeni Allah je obećao opskrbu Bogobojaznima, ali je prvo spomenuo Bogobojaznost zatim izlaz i opskrbu. Ako bi se tražilo adekvatno rješenje prije napuštanja ovakovog radnog mjesta, onda, u stvari, ne bi bilo spomenute Bogobojaznosti, jer izlaz dolazi nakon nje. Allahov Poslanik, s.a.v..s, je kazao: “Šta god ostaviš radi Allaha, On će ti to zamijeniti boljim od onoga što si ostavio.” (Vekia b. el-Džerrah u Ez-zuhdu, 3/635 i Ahmed, 15/306, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-silsiletud-daife, 1/62.), a Allah najbolje zna..

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (2005)

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.